Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;



«Άκουγα καθημερινά στην τηλεόραση και διάβαζα στον τύπο πως δημιουργούνται συνεχώς γεωργικές επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους, με πτυχία, που ξαφνικά έμειναν άνεργοι. Κάποιοι από αυτούς ασχολήθηκαν με τα κηπευτικά, άλλοι με τα αρωματικά φυτά, άλλοι με τα ζώα. Όλοι τους παρουσιάζονταν ως ευτυχισμένοι επιχειρηματίες που ζουν κοντά στη φύση. 
Όλα αυτά λοιπόν μου ακούστηκαν, ως μια ευκαιρία να προχωρήσω και να ξεφύγω από την ανεργία. 
Σε όλες τις εκπομπές που παρακολούθησα δε ρώτησε κανείς δημοσιογράφος τους νέους αγρότες: Μπορείς να ανταποκριθείς στα υψηλά ενοίκια γης; Πόσες είναι οι εισφορές που καλείσαι να πληρώσεις στον ΟΓΑ; Τα μηχανήματα πόσο σου κόστισαν; Ποιο ήταν το συνολικό ύψος επένδυσης που έκανες; Πόσο πληρώνεις τους εργάτες σου; Αν ο εκάστοτε δημοσιογράφος είχε κάνει τις παραπάνω απλές ερωτήσεις τότε σίγουρα δε θα προχωρούσα.
Ένας επιχειρηματίας κάποια στιγμή με συμβούλεψε, να μην αφήσω ποτέ την επιχείρηση μου να βουλιάξει, γιατί κανείς δε θέλει να είναι πάνω σε ένα καράβι που βουλιάζει… Εκείνη τη στιγμή συμφώνησα και πίστεψα πως μοναδικός υπεύθυνος για την επιχείρηση είναι ο επιχειρηματίας και πως αν αυτή δε πάει καλά φταίει μόνο αυτός. Δυστυχώς όμως η γεωργική επιχείρηση δεν είναι ίδια με καμιά άλλη επιχείρηση. Μόνο και μόνο ο παράγοντας καιρός, αλλάζει τα πάντα… Ο καλός καιρός μπορεί να σε ανεβάσει, ο κακός καιρός μπορεί και να σε καταστρέψει. Επίσης, η γεωργική – κτηνοτροφική επιχείρηση είναι μια δουλειά χωρίς ωράριο… πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση μήπως και κάτι πάει στραβά. Ασχολείσαι με ζωντανούς οργανισμούς… και αυτό κάνει τη διαφορά. 
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι επειδή στο παρελθόν δούλευα ως υπάλληλος σε μια επιχείρηση, πριν πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με τη γεωργία συμβουλεύτηκα άλλους φίλους αγρότες. Δεν γνώριζα κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και αυτοί που ρωτούσα ήταν ετεροεπαγγελματίες. Ο ετεροεπαγγελματίας όμως έχει τη δουλεία του, την «καβάντζα» του και αν κάτι πάει στραβά στην εκμετάλλευση, τότε τα η ζημιά θα καλυφθεί από την άλλη δουλειά του. Για τον λόγο αυτό κανείς δε μου παρουσίασε το γεωργικό επάγγελμα με όλες του τις δυσκολίες. Με τον κατά κύριο επάγγελμα γεωργό δεν είναι έτσι. Μια ζημιά δυστυχώς κοστίζει και πραγματικά κοστίζει πολύ και αυτό γιατί η εκμετάλλευση σου είναι και η κύρια δουλειά σου. 
Σήμερα, αν κάποιος με ρωτούσε για την προοπτική του να ασχοληθεί με την γεωργία θα τον απέτρεπα. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και πρέπει να είσαι αποφασισμένος να γίνεις γεωργός και πολύ περισσότερο κτηνοτρόφος!»
Αυτά λοιπόν μου περιγράφηκαν εν συντομία από το φίλο και από τη μεριά μου προσυπογράφω πως το να γίνει κάποιος γεωργός ή κτηνοτρόφος δεν είναι καθόλου εύκολη και ανέξοδη υπόθεση!
 
Το επόμενο άρθρο περιγράφει σύντομα τι περίπου χρειάζεται για να εγκατασταθεί κάποιος στη γεωργία.
 

Θες να γίνεις Αγρότης; Ξανασκέψου το… 

Όλο και περισσότεροι άνεργοι νέοι και νέες καθημερινά ρωτούν για το πώς μπορούν να γίνουν αγρότες και να ενταχθούν στο αγροτικό δυναμικό της χώρας μας.
Είναι όμως ο δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα;

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και αυτό γιατί για να γίνεις αγρότης χρειάζονται πολλές προϋποθέσεις. Οι σημαντικότερες από αυτές αναλύονται παρακάτω:

 Α. ΓΗ

 Καταρχήν πρέπει να υπάρχει η γη και μάλιστα αν θέλει κάποιος να λέει ότι ασχολείται πρέπει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής να είναι ποτιστική. Η έκταση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αλλά η απόφαση για εργασία…
Για παράδειγμα αν σε 40 στρέμματα ποτιστικής γης κάποιος καλλιεργήσεις βαμβάκι δε κάνει τίποτα… αντιθέτως αν η ίδια έκταση καλλιεργηθεί με κηπευτικά μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και μάλιστα για μια σχετικά μεγάλη εκμετάλλευση για τα δεδομένα της χώρας μας, που όμως απαιτεί πολύ δουλειά.

Β. ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

Για να καλλιεργηθεί η οποιαδήποτε έκταση απαιτείται κεφάλαιο. Εξοπλισμός όπως γεωργικός ελκυστήρας και τα παρελκόμενα αυτού είναι άκρως απαραίτητα. Επίσης, η εγκατάσταση αρδευτικών συστημάτων σε ποτιστικούς αγρούς, είναι άλλη μια σημαντική δαπάνη.

Γ. ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Η εργασία στο χωράφι, σε καμιά περίπτωση δε είναι δουλειά γραφείου… Πρέπει όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τη γεωργία και πολύ περισσότερο με την κτηνοτροφία να είναι ενημερωμένος για την ένταση εργασίας και τις συνθήκες που θα αναγκαστεί να εργαστεί αυτός.

Δ. ΓΝΩΣΕΙΣ

Όπως σε κάθε δουλειά, έτσι και στην γεωργία και την κτηνοτροφία απαιτούνται γνώσεις. Αν δεν υπάρχει κάποιος να μεταφέρει τη γνώση αυτή, η κερδοφορία θα αργήσει πολύ να έρθει και η καταστροφή θα είναι ένα βήμα πιο κοντά…

Ε. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τελευταίος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας είναι η επιχειρηματικότητα και αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ που έχει κάποιος να διαχειρίζεται και να συνδυάζει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τους προηγούμενους συντελεστές ώστε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε όλα αυτά προστίθεται και ο όρος ΔΙΑΘΕΣΗ του προϊόντος, γιατί αν θεωρήσουμε ότι θα έρθει η επιθυμητή παραγωγή και δεν έχει εξασφαλισθεί η «αγορά» που θα πωληθεί το προϊόν μας, τότε όλος ο κόπος μας… πάει «χαμένος»...

Για αυτό λοιπόν, όσοι σκέφτεστε σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφείτε στη γεωργία, σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε πως κάτι τέτοιο είναι εύκολο. Σίγουρα το να γίνει κανείς γεωργός δεν απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις και πτυχία, θέλει όμως δουλειά, χρήματα και κυρίως ρίσκο… γιατί εκτός όλων των παραπάνω, δε πρέπει κανείς να παραβλέπει και τον παράγοντα «κλίμα» το οποίο δε μας κάνει πάντα το χατίρι…

Πολλοί φίλοι αναμένουν το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών για να γίνουν αγρότες... είναι όμως αυτό αρκετό;;;

Υ.Γ. Και δεν έχω αναλύσει το νέο φορολογικό, που θα διαλύσει τους μικρούς και πολλούς από του μέσους αγρότες...

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, 
Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων 
Λάρισα, 2410551326
http://peroulakis.blogspot.gr
https://www.facebook.com/infoagroperoulakis 
www.infoagro.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου