Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Φόροι… κι άλλοι φόροι, αντί επιδοτήσεων!

 Αύξηση 300% στο αγροτικό πετρέλαιο… και ιδιότυπη στάση πληρωμών απ’ το ΥΠΑΑΤ.
Ο κόμπος της αγανάκτησης έχει φτάσει στο χτένι της οργής για χιλιάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι και καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους, που με τη μορφή καταιγίδας έρχονται από κάθε κατεύθυνση, την ώρα που παραμένουν απλήρωτοι. Και το ακόμη χειρότερο: Φτάσαμε στα τέλη Οκτωβρίου και κανείς δεν γνωρίζει ούτε το πότε θα πληρωθεί ούτε και το τι έχει λαμβάνειν, ώστε να κάνει τον προγραμματισμό του. Να σημειωθεί δε ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που τέτοια εποχή δεν υπάρχει απολύτως καμία εξέλιξη σε ότι έχει να κάνει με την Ενιαία Ενίσχυση και την Εξισωτική Αποζημίωση. Και μπορεί το τελευταίο διάστημα να γίνονται διάφορες πληρωμές απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που είδαν χρήματα στο λογαριασμό τους και πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, έλαβαν αστεία ποσά της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ, ποσά δηλαδή που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις της περιόδου.

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στην Βουλή χθες, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, το νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο περιέχει σειρά προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο. Σ’ αυτό, που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος, μεταξύ άλλων προβλέπεται η αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, σε αρχική φάση και μετέπειτα σε 300 ευρώ. Πρόκειται για μια εντελώς εξωφρενική αύξηση της τάξης του 300% (!!!), η οποία μάλιστα αφορά στο κόστος παραγωγής, γεγονός που μόνο ζημιά θα κάνει στην εθνική παραγωγή και στην εθνική οικονομία, κατ’ επέκταση.
http://www.e-ea.gr

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΟΓΑ: Δεν έχουν χρήματα για οικογενειακά επιδόματα αλλά για μισθούς βουλευτών έχουν

Άγνωστο είναι το πότε θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ καθώς το ταμείο είναι μείον!

Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας
Κανονικά τα επιδόματα καταβάλλονται στους 635.000 δικαιούχους έως τις 20 του μηνός ωστόσο -όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Αλεξιάδης λέγοντας ότι «υπάρχει οικονομική στενότητα»- πιθανόν να καθυστερήσει η καταβολή τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι εξαιτίας της δόσης των 447 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ τα κτρατικά ταμεία έχουν στεγνώσει, με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου να διαβεβαιώνει ότι «μόλις πάρουμε τα χρήματα, θα δοθούν αμέσως στους δικαιούχους».
Το κονδύλι που αναζητείται είναι γύρω στα 225 εκ. ευρώ.
Ωστόσο το ποσό που προϋπολογίστηκε για το 2015 φθάνει τα 20.541.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις των βουλευτών, καθένας από τους οποίους  εισπράττει μηνιαία το ποσό των 5.705 ευρώ (68.470 ευρώ ανά έτος).
http://goneis.info

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση στον υπουργό για πληρωμές βιολογικών.

Κύριε  υπουργέ όπως πολύ καλά γνωρίζεται ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία  4 χρόνια βιώνει μια αδικαιολόγητη στάση πληρωμών που δεν έχει υποστεί κανείς άλλος κλάδος. Η στάση πληρωμών,η ανελέητη φορολόγηση καθώς και η άυξηση των τιμών σε αγροεφόδια και ζωοτροφές καθιστούν μη βιώσιμο τον πρωτογενή τομέα.
Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έδωσε 3 φόρες χρονοδιαγράμματα πληρωμών-υποσχέσεις στους αγρότες που ποτέ δεν τηρήθηκαν.
Σας ερωτώ πότε επιτέλους θα πραγματοποιηθούν  οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας για τα έτη 2013-2014-2015,
Οι γεωπονοι και οι εταιριες πιστοποιησης ζητανε τα χρηματα τους... το κρατος ζητα φορους ποτε επιτελους θα πληρωθουμε...υπαρχει καποιος να μας απαντήσει υπευθυνα.....

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;



«Άκουγα καθημερινά στην τηλεόραση και διάβαζα στον τύπο πως δημιουργούνται συνεχώς γεωργικές επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους, με πτυχία, που ξαφνικά έμειναν άνεργοι. Κάποιοι από αυτούς ασχολήθηκαν με τα κηπευτικά, άλλοι με τα αρωματικά φυτά, άλλοι με τα ζώα. Όλοι τους παρουσιάζονταν ως ευτυχισμένοι επιχειρηματίες που ζουν κοντά στη φύση. 
Όλα αυτά λοιπόν μου ακούστηκαν, ως μια ευκαιρία να προχωρήσω και να ξεφύγω από την ανεργία. 
Σε όλες τις εκπομπές που παρακολούθησα δε ρώτησε κανείς δημοσιογράφος τους νέους αγρότες: Μπορείς να ανταποκριθείς στα υψηλά ενοίκια γης; Πόσες είναι οι εισφορές που καλείσαι να πληρώσεις στον ΟΓΑ; Τα μηχανήματα πόσο σου κόστισαν; Ποιο ήταν το συνολικό ύψος επένδυσης που έκανες; Πόσο πληρώνεις τους εργάτες σου; Αν ο εκάστοτε δημοσιογράφος είχε κάνει τις παραπάνω απλές ερωτήσεις τότε σίγουρα δε θα προχωρούσα.
Ένας επιχειρηματίας κάποια στιγμή με συμβούλεψε, να μην αφήσω ποτέ την επιχείρηση μου να βουλιάξει, γιατί κανείς δε θέλει να είναι πάνω σε ένα καράβι που βουλιάζει… Εκείνη τη στιγμή συμφώνησα και πίστεψα πως μοναδικός υπεύθυνος για την επιχείρηση είναι ο επιχειρηματίας και πως αν αυτή δε πάει καλά φταίει μόνο αυτός. Δυστυχώς όμως η γεωργική επιχείρηση δεν είναι ίδια με καμιά άλλη επιχείρηση. Μόνο και μόνο ο παράγοντας καιρός, αλλάζει τα πάντα… Ο καλός καιρός μπορεί να σε ανεβάσει, ο κακός καιρός μπορεί και να σε καταστρέψει. Επίσης, η γεωργική – κτηνοτροφική επιχείρηση είναι μια δουλειά χωρίς ωράριο… πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση μήπως και κάτι πάει στραβά. Ασχολείσαι με ζωντανούς οργανισμούς… και αυτό κάνει τη διαφορά. 
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι επειδή στο παρελθόν δούλευα ως υπάλληλος σε μια επιχείρηση, πριν πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με τη γεωργία συμβουλεύτηκα άλλους φίλους αγρότες. Δεν γνώριζα κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και αυτοί που ρωτούσα ήταν ετεροεπαγγελματίες. Ο ετεροεπαγγελματίας όμως έχει τη δουλεία του, την «καβάντζα» του και αν κάτι πάει στραβά στην εκμετάλλευση, τότε τα η ζημιά θα καλυφθεί από την άλλη δουλειά του. Για τον λόγο αυτό κανείς δε μου παρουσίασε το γεωργικό επάγγελμα με όλες του τις δυσκολίες. Με τον κατά κύριο επάγγελμα γεωργό δεν είναι έτσι. Μια ζημιά δυστυχώς κοστίζει και πραγματικά κοστίζει πολύ και αυτό γιατί η εκμετάλλευση σου είναι και η κύρια δουλειά σου. 
Σήμερα, αν κάποιος με ρωτούσε για την προοπτική του να ασχοληθεί με την γεωργία θα τον απέτρεπα. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και πρέπει να είσαι αποφασισμένος να γίνεις γεωργός και πολύ περισσότερο κτηνοτρόφος!»
Αυτά λοιπόν μου περιγράφηκαν εν συντομία από το φίλο και από τη μεριά μου προσυπογράφω πως το να γίνει κάποιος γεωργός ή κτηνοτρόφος δεν είναι καθόλου εύκολη και ανέξοδη υπόθεση!
 
Το επόμενο άρθρο περιγράφει σύντομα τι περίπου χρειάζεται για να εγκατασταθεί κάποιος στη γεωργία.
 

Θες να γίνεις Αγρότης; Ξανασκέψου το… 

Όλο και περισσότεροι άνεργοι νέοι και νέες καθημερινά ρωτούν για το πώς μπορούν να γίνουν αγρότες και να ενταχθούν στο αγροτικό δυναμικό της χώρας μας.
Είναι όμως ο δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα;

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και αυτό γιατί για να γίνεις αγρότης χρειάζονται πολλές προϋποθέσεις. Οι σημαντικότερες από αυτές αναλύονται παρακάτω:

 Α. ΓΗ

 Καταρχήν πρέπει να υπάρχει η γη και μάλιστα αν θέλει κάποιος να λέει ότι ασχολείται πρέπει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής να είναι ποτιστική. Η έκταση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αλλά η απόφαση για εργασία…
Για παράδειγμα αν σε 40 στρέμματα ποτιστικής γης κάποιος καλλιεργήσεις βαμβάκι δε κάνει τίποτα… αντιθέτως αν η ίδια έκταση καλλιεργηθεί με κηπευτικά μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και μάλιστα για μια σχετικά μεγάλη εκμετάλλευση για τα δεδομένα της χώρας μας, που όμως απαιτεί πολύ δουλειά.

Β. ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

Για να καλλιεργηθεί η οποιαδήποτε έκταση απαιτείται κεφάλαιο. Εξοπλισμός όπως γεωργικός ελκυστήρας και τα παρελκόμενα αυτού είναι άκρως απαραίτητα. Επίσης, η εγκατάσταση αρδευτικών συστημάτων σε ποτιστικούς αγρούς, είναι άλλη μια σημαντική δαπάνη.

Γ. ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Η εργασία στο χωράφι, σε καμιά περίπτωση δε είναι δουλειά γραφείου… Πρέπει όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τη γεωργία και πολύ περισσότερο με την κτηνοτροφία να είναι ενημερωμένος για την ένταση εργασίας και τις συνθήκες που θα αναγκαστεί να εργαστεί αυτός.

Δ. ΓΝΩΣΕΙΣ

Όπως σε κάθε δουλειά, έτσι και στην γεωργία και την κτηνοτροφία απαιτούνται γνώσεις. Αν δεν υπάρχει κάποιος να μεταφέρει τη γνώση αυτή, η κερδοφορία θα αργήσει πολύ να έρθει και η καταστροφή θα είναι ένα βήμα πιο κοντά…

Ε. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τελευταίος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας είναι η επιχειρηματικότητα και αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ που έχει κάποιος να διαχειρίζεται και να συνδυάζει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τους προηγούμενους συντελεστές ώστε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε όλα αυτά προστίθεται και ο όρος ΔΙΑΘΕΣΗ του προϊόντος, γιατί αν θεωρήσουμε ότι θα έρθει η επιθυμητή παραγωγή και δεν έχει εξασφαλισθεί η «αγορά» που θα πωληθεί το προϊόν μας, τότε όλος ο κόπος μας… πάει «χαμένος»...

Για αυτό λοιπόν, όσοι σκέφτεστε σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφείτε στη γεωργία, σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε πως κάτι τέτοιο είναι εύκολο. Σίγουρα το να γίνει κανείς γεωργός δεν απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις και πτυχία, θέλει όμως δουλειά, χρήματα και κυρίως ρίσκο… γιατί εκτός όλων των παραπάνω, δε πρέπει κανείς να παραβλέπει και τον παράγοντα «κλίμα» το οποίο δε μας κάνει πάντα το χατίρι…

Πολλοί φίλοι αναμένουν το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών για να γίνουν αγρότες... είναι όμως αυτό αρκετό;;;

Υ.Γ. Και δεν έχω αναλύσει το νέο φορολογικό, που θα διαλύσει τους μικρούς και πολλούς από του μέσους αγρότες...

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, 
Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων 
Λάρισα, 2410551326
http://peroulakis.blogspot.gr
https://www.facebook.com/infoagroperoulakis 
www.infoagro.gr